fredag 18 april 2014

Om ägg















Framåt kvällen går vi till hönshuset och hämtar ägg. Det är alltid lite spännande, för man vet inte hur många ägg man kommer att hitta eller var de kommer att ligga. Ibland ligger de i värpredena (där vi har tänkt att hönsen ska värpa...) och ibland lite var som helst. Det låter klyschigt, men man känner sig rik när man hämtar äggen. De bara ligger där, dag efter dag, och hönsen låter oss hämta dem utan att protestera. Ibland vill en höna ruva på äggen och är det tillräckligt varmt för att kycklingarna ska kunna klara sig när de har kläckts låter vi henne göra det. Just nu ligger en av våra bruna hönor och värmer tio ägg. I 21 dagar ligger hon stilla och reser sig bara som hastigast för att dricka en droppe vatten eller äta en smula. Med lite tur har vi nya kycklingar den 7 maj!

Egna ägg skiljer sig från dem man köper i affären på flera sätt. De varierar mera i storlek och form. Ibland är de mindre, ibland har de två gulor och är enorma, ibland är de avlånga eller lite knöliga. De varierar också betydligt mera i färg. Eftersom vi har en flock med blandade raser blir äggen allt annat än kritvita: De kan bli ljus- eller mörkbruna, gröna, grå, till och med ljusblå. Ibland är de prickiga. Skalen är oftast hårdare än kartongäggens, och äggvitan är spänstigare. Men den allra mest påfallande skillnaden är äggulan. Alla affärens ägg har ljusa, bleka gulor. Det beror på att industrihöns föds upp på industrifoder, och det gör de i såväl konventionell som ekologisk äggproduktion. Höns som har tillgång till bete under växtsäsongen, eller t ex torkade nässlor under höst och vinter, värper ägg med orange gula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar